Nu se schimbă banii în România, prea curând: avertismentul de la Bruxelles care ne face de rușine, din nou

de: Alexandru Puiu
02 06. 2022

În timp ce tranziția la euro continuă să fie un fenomen foarte discutat pe bătrânul continent, cel puțin când vine vorba de România, șansele ca această schimbare să se petreacă și pe meleaguri mioritice este infimă spre inexistentă.

Contrar speculațiilor din piață, nu se schimbă banii în România dintr-un motiv cât se poate de simplu formulat la Bruxelles. România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Aceasta este concluzia Comisiei Europene, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență. În doar câteva cuvinte, țara noastră a picat toate testele pentru a intra în spațiul Euro.

România, din nou ”pe minus”

Conform datelor publicate în Raportul de Convergență din 2022, documentul care agreghează progresele realizate pe marginea tranziției la euro de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia, țara noastră nu o duce foarte bine. Ca referință, statele menționate sunt toate cele care și-au propus în viitor să treacă la euro.

În ceea ce privește situația din România, raportul CE insistă pe faptul că țara noastră nu este pe deplin compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). În primul rând, România nu îndeplinește criteriul stabilității prețurilor, cel al finanțelor publice, nu îndeplinește criteriul cursului de schimb sau pe cel de convergență a ratelor dobânzii pe termen lung.

În același context, oficialii din Comisia Europeană au anunțat că se află într-o cu totul altă situație Croația. Această țară este pregătită să adopte moneda euro de la 1 ianuarie 2023. După acea tranziție, numărul statelor membre UE care folosesc euro va ajunge la 20.

În același raport, se arată că doar Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, în timp ce Bulgaria şi Croaţia sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb. Pe de altă parte, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.